Minimumsnelheid snelweg

Samir
oktober 31, 2022
minimumsnelheid snelweg

Wanneer je je rijbewijs hebt gehaald, zul je al snel te maken krijgen met de snelweg. Het is tenslotte de snelste manier om je te verplaatsen van A naar B. Er zijn verschillende regels waaraan je je op de snelweg moet houden. Dit geldt voor zowel gewone auto’s als vrachtwagens. Door de hoge snelheid die er wordt gereden, is het belangrijk om je aan deze regels te houden. Zo worden er ongelukken voorkomen. Een belangrijke verkeersregel op de snelweg is de minimumsnelheid. Weet jij wat de minimumsnelheid op de snelweg is? Daar vertellen we je meer over in deze blog. 

Wat is de minimumsnelheid op de snelweg?

In Nederland is er geen minimumsnelheid op de snelweg. Wel mogen er geen voertuigen op de snelweg rijden die niet harder dan 60 kilometer per uur kunnen rijden. Daarnaast mogen voertuigen ook geen hinder geven of andere voertuigen in gevaar brengen. Dat er geen minimumsnelheid op de snelweg is, is niet altijd het geval geweest. Deze regel werd pas in 1990 ingevoerd. Dat is geen minimumsnelheid wordt gehanteerd, is niet in elk land zo. In ons buurland België wordt er bijvoorbeeld een minimumsnelheid van 70 kilometer per uur op de snelweg gehanteerd.

Ondanks dat er geen minimumsnelheid op de snelweg is, kun je toch een boete krijgen wanneer je té langzaam rijdt. Wanneer je door je te lage snelheid andere mensen tot hinder bent of in gevaar brengt, kun je namelijk een boete krijgen. Dit staat onder andere vermeld in de Wegenverkeerswet 1994.

minimumsnelheid

De maximumsnelheid op de snelweg

Dat er geen minimumsnelheid op de snelweg wordt gehanteerd, wil niet zeggen dat er ook geen maximumsnelheid is. De maximumsnelheid op de snelheid is afhankelijk van het tijdstip op de dag. Dit wordt ook wel het nieuwe rijden genoemd. Zo wordt er tussen 6:00 en 19:00 uur een andere snelheid gehanteerd dan de tijd daarbuiten. Tussen 6:00 en 19:00 uur mag je maximaal 100 kilometer per uur rijden. Buiten deze twee tijdstippen mag je er 130 kilometer per uur rijden. De lagere snelheid tussen 6:00 en 19:00 uur heeft te maken met de veiligheid op de weg. Omdat het tussen deze twee tijdstippen vaak drukker is op de weg, kan het gevaar bij afritten, scherpe bochten en de overlast of uitstoot toenemen bij een snelheid van 130 kilometer per uur. Daarnaast kan er op sommige wegen ook 120 worden gehanteerd in plaats van 130 kilometer per uur. Dit wordt dan aangegeven met verkeersborden.

Welke snelheid is het beste?

Maar welke snelheid kun jij nu het beste rijden op de snelweg? De resultaten van verschillende onderzoeken geven daar antwoord op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de beste snelheid 90 kilometer per uur is. Met 90 kilometer per uur zorg je er voor dat je auto het zuinigst rijdt. Hierdoor zal namelijk het olieverbruik verminderen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, jij zult er zelf ook benzine en dus geld mee besparen.

minimumsnelheid

De snelheid van een vrachtwagen

Vrachtwagens moeten zich aan andere regels houden dan personenauto’s. Ook voor vrachtwagens geldt dat er geen minimumsnelheid op de snelweg is. Desondanks is er wel een andere maximumsnelheid. De maximumsnelheid voor een vrachtwagen in Nederland is 80 kilometer per uur. De rest van Europa hanteert een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Wil je er meer over weten? Volg dan een van de theoriecursussen van Theorie-Oefenexamen wanneer je leert