11 kwetsbare weggebruikers: Waar heeft het CBR het over?

Samir
april 1, 2021
theoriester

In het verkeer krijg je te maken met verschillende soorten weggebruikers. Je moet als weggebruiker dan ook niet alleen rekening houden met andere auto’s op de weg. Je krijgt te maken met bijvoorbeeld voetgangers, fietsers, bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, bromfietsers en zelfs ruiters. Wanneer je veilig wilt deelnemen aan het verkeer, moet je rekening houden met en reageren op andere weggebruikers. Kwetsbare weggebruikers zijn daar een voorbeeld van. Wil je weten wie kwetsbare weggebruikers zijn en hoe je rekening met ze kunt houden? Je leest er meer over in deze blog!

Wat is een kwetsbare weggebruiker?

Kwetsbare weggebruikers zijn weggebruikers waar extra aandacht aan besteed moet worden. Dit komt omdat deze weggebruikers kwetsbaarder zijn dan andere. Zo kan bijvoorbeeld een ongeluk voor kwetsbare weggebruikers veel slechter aflopen. De kwetsbaarheid is vaak afhankelijk van de mate waarin iemand onbeschermd deelneemt aan het verkeer. Of een weggebruiker kwetsbaar is, hangt af van het voertuig waarin diegene rijdt, de weginfrastructuur en andere omstandigheden.

Hieronder hebben wij een lijst samengesteld van kwetsbare weggebruikers:

 • Voetgangers: personen die te voet aan het verkeer deelnemen, bestuurders van een gehandicaptenvoertuig (6 km/uur), skaters en rolschaatsers. (ook als zij een voertuig meevoeren aan de hand)
 • Fietsers
 • Kinderen: erg onvoorspelbaar, ze kunnen zomaar achter een bal aanrennen,
 • Blinde en slechtziende mensen: ze zijn beperkt en kunnen van een zintuig minder gebruik maken dan alle andere. Mensen met een visuele beperking kun je vaak opmerken omdat zij een witte stok hebben met een rode streep.
 • Oudere mensen: het kan zijn dat bepaalde zintuigen minder scherp zijn en ze kunnen slecht ter been zijn.
 • Grote groepen: ze zijn vaak met elkaar bezig en merken minder op van het verkeer.
 • Scooters / brommers / motors / skateboarders / skeelers  etc.: je weet niet hoeveel ervaring ze hebben in waar ze op rijden. Je kan ze slecht inschatten.
 • Ruiters: zijn bezig met meerdere zaken tegelijk.
 • Tractor: vaak onervaren bestuurders die een groot voertuig besturen.
 • Lesauto: vaak een leerling die nog moet leren rijden achter het stuur.
 • Voertuig met gevarenlichten aan: meestal een auto met een probleem.

Zie je een kwetsbare weggebruiker op de weg? Zorg er dan voor dat je extra goed oplet! Hou altijd extra afstand van kwetsbare weggebruikers als je ze inhaalt! (ongeveer 1,5 meter)

Kwetsbare weggebruikers

Wat moet je doen als je een kwetsbare weggebruiker ziet?

Er zijn een aantal zaken waarmee je kunt zorgen dat je veilig deelneemt aan het verkeer. Hierdoor zal je minder tot geen gevaar vormen voor kwetsbare weggebruikers. Allereerst is het belangrijk dat je te allen tijde afstand houdt van andere weggebruikers. Hierdoor voorkom je ongelukken wanneer er onverwachte situaties zich voordoen waarop je snel moet reageren. Daarnaast is het ook belangrijk om je snelheid te beperken. Door niet te hard te rijden, zorg je ervoor dat je remafstand wordt verkleind, waardoor eventueel gevaar afneemt. Ook is het van belang om altijd je richting aan te geven. Hierdoor weten andere weggebruikers waar je heen gaat, zodat zij daarop hun rijgedrag kunnen aanpassen. Kortom, door altijd veilig aan het verkeer deel te nemen, zorg je ervoor dat je ook al rekening houdt met kwetsbare weggebruikers.

Hoe test het CBR jouw kennis over kwetsbare weggebruikers?

Je kennis over kwetsbare weggebruikers zal door het CBR getest worden met behulp van het theorie examen. Wil je goed voorbereid zijn op jouw theorie examen? Dan kun je de hulp van Theorie-oefenexamen.nl inschakelen. Wij zorgen ervoor dat jij jouw theorie examen haalt door middel van onze oefenexamens. Naast dat je meer leert over kwetsbare weggebruikers, zal je ook oefenvragen krijgen over het herkennen van gevaar, het geven van voorrang aan voetganger en nog veel meer!

Met behulp van Rijschool Sonja - www.rijschoolsonja.nl - Maastricht