Hoe kun je de reactie afstand berekenen?

Samir
juli 11, 2022
reactie afstand berekenen

Een van de belangrijkste dingen die je tijdens je rijles geleerd krijgt, is te letten op het verkeer rondom je. Je moet niet alleen goed om je heen kijken en de regels kennen, maar ook inzicht ontwikkelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de volgafstand, de remafstand en de reactie afstand kunt berekenen en inschatten. Wij lopen de belangrijkste dingen die je moet weten hierover met je door.

Hoe bereken je de reactieafstand?

Er is één regel waarmee je snel kunt bepalen wat de reactieafstand is. De reactieafstand is de afstand die je nog doorrijdt totdat je begint met remmen. Deze tijd heeft je brein nodig om de situatie te verwerken en erop te reageren. De formule die hiervoor geldt, is: de snelheid die je rijdt door tien delen en deze met 3 te vermenigvuldigen. Rijd je 100 kilometer per uur op de snelweg, dan rijd je nog 30 meter voordat je op de rem trapt. In de volgende gevallen hoef je de reactieafstand niet te berekenen, want dat hebben wij voor je gedaan.

Bij een snelheid van 50 kilometer per uur:           15 meter voordat je overgaat tot actie
Bij een snelheid van 80 kilometer per uur:           24 meter voordat je overgaat tot actie
Bij een snelheid van 120 kilometer per uur:        36 meter voordat je overgaat tot actie

De reactieafstand berekenen is nog niet voldoende om een veilige situatie te creëren. Je hebt natuurlijk ook een paar meters nodig om daadwerkelijk te remmen en tot stilstand te komen. Dit heet de remafstand. Ook hierbij kun je een formule toepassen: de snelheid door 10 delen en deze uitkomst met hetzelfde getal vermenigvuldigen om vervolgens weer door twee te delen. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur is dit 100:10=10, 10X10=100 en 100:2=50 meter remafstand. De stopafstand, dus de afstand die je in totaal nodig hebt, krijg je door de reactieafstand en remafstand te berekenen en deze uitkomsten bij elkaar op te tellen.

Hoe maak je een goede inschatting van de volgafstand?

Om de reactie afstand te berekenen is het goed om ook rekening te houden met de volgafstand. Het maakt niet uit hoe hard je rijdt, je moet altijd afstand houden van de auto voor je. De vuistregel is dat je volgafstand de helft van je snelheid moet zijn. Mag je op de autoweg 100 kilometer per uur rijden, dan moet je 50 meter afstand houden van je voorganger. Je zou het ook de tweesecondenregel kunnen noemen: de tijd die er zit tussen het moment dat je voorganger een punt voorbijrijdt en het moment dat jij dit punt passeert.

Om je even een snel overzicht te geven:

Bij een snelheid van 50 kilometer per uur:           25 meter afstand
Bij een snelheid van 80 kilometer per uur:           40 meter afstand
Bij een snelheid van 120 kilometer per uur:        60 meter afstand

Om je een concreter beeld te geven: een voetbalveld is ongeveer 60 meter breed en een auto is ongeveer 4 meter lang. Dus op een 80-kilometerweg moeten er 10 auto’s tussen jou en de auto voor je passen.

Wat beïnvloedt je reactieafstand? 

Er zijn verschillende factoren die voor een langere reactieafstand kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van alcohol, het gebruik van drugs en het nemen van enkele soorten medicatie. Dit kan ook weer invloed hebben op je totale stopafstand. In zulke gevallen is het verstandig om niet de reactie afstand te berekenen, maar gewoon niet in de auto te stappen.

Bij theorie-oefenexamen komt de reactieafstand berekenen ook aan bod. In onze cursussen leer je alles wat je moet weten om te slagen voor je autotheorie. Zo leer je bijvoorbeeld wat bepaalde verkeersborden betekenen en over wanneer je voorrang moet verlenen door middel van handige instructiefilmpjes en oefenexamens. Wil je meer weten? Bekijk ons hele aanbod of neem bij verdere vragen contact met ons op.