Welke snelweg borden zijn er?

Samir
juli 18, 2022
auto theorie cursus in Heerenveen

Tijdens het leren voor je autotheorie ben je al veel verschillende verkeersborden tegen gekomen. De meeste van deze borden kun je op meer wegen vinden, maar sommige van deze borden vind je maar op een plek. Een goed voorbeeld hiervan zijn snelweg borden. Deze blauwe borden met een witte rand zal je alleen maar vinden op de snelweg, een weg bestemd voor snel gemotoriseerd verkeer. Op deze weg rijdt van alles rond, waaronder auto’s, vrachtauto’s en bussen. Je weet dat je een snelweg op rijdt wanneer je een blauw rechthoekig verkeersbord ziet met een wit pictogram van een weg erop. Dit bord betekent namelijk dat je een snelweg nadert. In deze blog gaan wij je wat meer informatie geven over deze borden en vertellen wij waar je op moet letten.

Snelweg borden met snelheid

Als eerste de makkelijkste borden ofwel snelheid borden. Deze borden spreken voor zich, rijd maximaal de aangegeven snelheid en er is niks aan de hand. Op de snelweg kom je deze vooral tegen bij een op- of afrit. Hier wordt dan middels een rood omcirkeld bord de aanbevolen of maximum snelheid aangegeven. Het advies is altijd om je hieraan te houden, zodat je niet het risico loopt om een boete te krijgen of erger, een ongeluk te veroorzaken. Verder, kom je op snelwegen periodiek een bord tegen waarop de maximum snelheid staat. Deze snelheden variëren van 100 tot een maximum van 120 km/h.

Snelweg borden met richtingen

Naast de snelheidsborden zie je op de snelweg veel borden waarop de richting staat aangegeven. Deze blauw witte borden staan op veel punten en zorgen ervoor dat je weet waar je heen rijdt en wanneer je een afslag moet pakken. Doorgaans, zie je deze borden om de paar honderd meter, maar op zeer drukke plekken kan het zijn dat je deze vaker ziet. Meestal wordt dit gedaan om verwarring bij de bestuurder te voorkomen en ervoor te zorgen dat hij of zij de juiste richting blijft aanhouden. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat je sneller op de bestemming bent, maar zorg je er ook voor dat de doorstroom in het verkeer goed blijft doorlopen.

Bijzondere autosnelweg borden

Naast de bekende verkeersborden met snelheid en richtingen, zijn er nog meer verkeersborden die je op de snelweg kunt tegenkomen. Onder andere wegwerkzaamheden borden, kun je nog vaker op de snelweg tegenkomen. Deze borden geven aan dat er op het moment wordt gewerkt aan de weg. Meestal gaat dit samen met een bord waarop een maximale snelheid staat van 30 tot 60 km/h (afhankelijk van de werkzaamheden). De wegwerkzaamheden borden zijn te herkennen aan de opvallende gele kleur met zwarte rand of de rode driehoek vormen met een werkman in het midden. Naast deze bijzondere borden kun je ook tijdelijke borden voor een evenement op de snelweg tegenkomen.

Theorie-examen oefenen

Na het lezen van deze blog weet je hopelijk weer wat meer over de verkeersborden die je op de snelweg kunt tegenkomen. Dit is altijd fijn om te weten en handig voor de voorbereiding van je examen. Het is ook belangrijk dat je al deze verkeersborden goed kent, want ze kunnen allemaal op het uiteindelijke theorie-examen langskomen. De tijd die je hiervoor nodig hebt moet je zeker niet onderschatten. Wil je dus echt goed voorbereid je examen in gaan? Oefen dan al deze verkeersborden via een van onze oefencursussen of ga voor zekerheid en kies voor de 100% geslaagd cursus.