Wat is een blokmarkering?
Wanneer je met rijlessen begint, merk je dat er een heleboel verkeersregels zijn. Het zij niet meer alleen standaard ‘rechts heeft voorrang’– situaties, maar je moet nu ook rekening gaan houden met borden en met eventuele markeringen op de weg. Dit zijn dingen die je waarschijnlijk voorheen nooit zijn opgevallen. Deze borden, markeringen en regels zijn er natuurlijk niet voor niks. Ze zorgen ervoor dat we zo veilig mogelijk kunnen deelnemen aan het verkeer. Zo heb je vast wel eens een blokmarkering gezien, maar weet je niet precies welke regels je hier moet toepassen. Wil jij weten welke blokmarkering regels er zijn? Lees dan verder!
Blokmarkering regels
Waarschijnlijk ken je de blokmarkering op de snelweg. Zoals de naam het al zegt, is het een witte doorbroken lijn. De lijn is letterlijk voorzien van blokvormige figuren. Zo’n blokmarkering komt in de meeste gevallen voor bij een splitsing op een snelweg. Dit kan zowel bij een splitsing zijn op de snelweg als bij een in- of uitrit zijn.
Wanneer je een blokmarkering ziet, is dit het laatste moment om nog van rijstrook te wisselen, want zodra je te maken krijgt met een doorgetrokken streep mag je niet meer van rijbaan wisselen. Zoals eerder vermeld, is de blokmarkering op de snelweg ook wel eens om een splitsing aan te geven op een snelweg. Denk dan bijvoorbeeld aan een splitsing waar de linker rijstroken richting Amsterdam gaan en de rechterrijstroken richting Nijmegen. Dit zijn verschillende richtingen op de snelweg. In dit soort gevallen kun je te maken krijgen met de blokmarkering regels.
Theorie-examen
In Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen met dezelfde kennis de weg op wordt gestuurd. Iedereen moet dezelfde regels kennen. Daarom heeft het CBR een theorie-examen in het leven geroepen. Door het theorie-examen maak jij kennis met alle regels in het verkeer. Zo leer jij bijvoorbeeld over de voorrangsregels, alle betekenissen van de borden en de blokmarkering op de weg. Zonder het behalen van je theorie-examen mag je in Nederland niet op praktijkexamen.
Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Gevaarherkenning zegt het al, je moet in staat zijn om gevaarlijke situaties te herkennen. Je krijgt tijdens het theorie-examen een afbeelding van een situatie waarbij jij moet inschatten of je in deze situatie moet remmen, gas loslaten of niks hoeft te doen. Bij het onderdeel kennis krijg je vragen over feitjes. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden wat een blokmarkering betekent of hoe diep de profielen van je winterband moeten zijn.
Als laatste krijg je het onderdeel inzicht. Bij dit gedeelte toon je aan dat je inzicht hebt in verschillende situaties. Zo kan een afbeelding getoond worden waarbij jij de voorrangsvolgorde moet aangeven. Als je alle onderdelen goed hebt afgerond, heb je theorie-examen gehaald en mag je op praktijkexamen.
Theorie cursus bij Theorie-oefenexamen
Jij wilt natuurlijk net als alle andere beginnende bestuurders goed voorbereid zijn op je theorie-examen. Theorie-oefenexamen helpt jou hierbij. Zo bieden wij cursussen aan zodat jij op je best naar het theorie-examen kunt. Wij bereiden je niet alleen voor op de stof van het theorie-examen, maar wij beschikken ook over oude theorie-examens. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten op het examen en kun je alvast examens oefenen. Wij zorgen ervoor dat jij alle blokmarkering regels on de knie krijgt.
Geïnteresseerd in onze diensten? Neem dan een kijkje op onze website voor een gratis oefenexamen. Verder kun je altijd contact met ons opnemen over eventuele vragen over de verschillende cursussen. Wij helpen jou graag met het behalen van je theorie-examen, zodat jij zo snel mogelijk, met de juiste kennis, deel kan nemen aan het verkeer.
Natuurlijk bestaat het theorie-examen niet alleen uit vragen over de blokmarkering, maar ook over andere verkeersborden, zoals eenrichtingsweg en niet stil staan bord. Lees dan hier alles wat je moet weten over deze twee verkeersborden.