Verkeerstekens en de regels: alles wat je moet weten

Samir
augustus 31, 2022
verkeerstekens

Om orde te scheppen in het verkeer zijn er talloze verkeerstekens bedacht. Tegenwoordig bestaan er zoveel verkeersborden en verkeerstekens op de weg, dat het lastig kan zijn om ze allemaal te onthouden.

Verkeerstekens in de vorm van een bord

Wist je dat er in Nederland bijna ongeveer 1 miljoen verkeerborden te vinden zijn? De verkeersborden zelf bestaan nog maar sinds begin vorige eeuw. Wegbewijzering bestaat al langer, namelijk sinds de Romeinse tijd. Aan de hand van palen langs de weg kon je zien wat de afstand was tot episch centrum Rome. Sommige verkeersborden spreken voor zich, terwijl je bij andere de informatie uit je hoofd moet leren om ze te onthouden.

Blauwe borden

In feite kun al een onderscheid maken tussen de blauwe borden en rode borden. Blauwe borden zijn vooral bedoeld om weggebruikers ergens attent op te maken. Blauwe borden kom je bijvoorbeeld tegen wanneer je een bebouwde kom binnenrijdt. Datzelfde geldt voor borden die een richtingsweg aanduiden. Op het gebied van snelheid is het goed om er op te letten of het gaat om een rood of blauw bord. Staat een snelheid aangegeven op een blauw bord? Dan gaat het om een adviessnelheid en niet om een limiet. Deze kun je tegenkomen bij bochten. Je mag dan sneller door de bocht dan aangegeven, maar het is voor de veiligheid beter om dat niet te doen. Heb je echter te maken met een rond, blauw bord? Dan staat voor verplichting, bijvoorbeeld een verplichte rijrichting.

Rode borden

Bij ronde borden met een rode rand ligt het anders. Hier gaat het wel uitdrukkelijk om een verbod, limiet of het verlenen van voorrang. Deze kom je bijvoorbeeld tegen wanneer je een bepaalde weg niet mag inrijden, of wanneer een straat voor bepaalde weggebruikers niet toegankelijk is. In het kort zou je kunnen zeggen dat wanneer je je niet aan de instructies houdt, je daar een bekeuring voor kunt krijgen. Naast dat het overtreden gevolgen heeft voor je portemonnee, kun je andere mensen ook in gevaarbrengen. Let hier dus altijd goed op.

Daarnaast heb je nog driehoekige borden met een rode rand: de waarschuwingsborden. Deze kun je tegenkomen bij spoorwegovergangen of bij een plek waar overstekende kinderen zijn.

Tekens op de weg

In sommige gevallen worden borden gecombineerd met tekens op de weg. Denk hierbij aan de haaientanden na een driehoekig bord en een stopstreep. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van pijlen en strepen op de weg. Hieraan kun je bijvoorbeeld zien op welke strook je moet rijden wanneer je een rotonde nadert.

Nog een paar vuistregels die belangrijk zijn

Soms is het lastig om in te schatten wanneer je de borden of tekens moet volgen. Allereerst gelden de standaard regels. Zijn er borden aanwezig? Dan moet je die opvolgen. Is er een verkeersregelaar aanwezig? Dan moet je naar zijn of haar bevelen opvolgen.

Verkeerstekens kennen op je examen

Je raadt het al; je kennis over verkeerstekens zal ook uitgebreid getest worden tijdens je theorie examen en je praktijkexamen. In beide gevallen geldt vooral dat je de kennis moet kunnen toepassen in verkeerssituaties. Er worden niet alleen gerichte vragen gesteld over de betekenis van een verkeersbord, maar ook vragen waarin het antwoord afhangt van de aanwezige tekens. Een fietser die van rechts komt, zou je bijvoorbeeld voorrang moeten verlenen, maar heeft die te maken met een stopbord, dan hoeft dat niet.