Niet stilstaan bord

Samir
september 30, 2022
verkeersbord

Er zijn veel verschillende verkeersborden. Als je graag wilt slagen voor je theorie-examen, zul je ze allemaal moeten begrijpen. Het CBR heeft namelijk een verplicht theorie- en praktijkexamen dat je af moet leggen voor het halen van je rijbewijs. Ook is het zo dat je eerst voor je theorie examen moet slagen, voordat je op praktijkexamen mag. Bij het theorie examen moet je alle verkeersregels, inclusief alle verkeersborden, kennen. Een voorbeeld hiervan is het niet stilstaan bord.

De gedachte achter het theorie examen is dat je eerst de verkeersregels leert voordat je deze toe kunt gaan passen in het praktijkexamen. Over het algemeen vinden mensen het leren van borden makkelijk. Dit omdat je hier geen inzicht bij nodig hebt. Je leert de regel van het bord en dat is het. In deze blog lees je alles over de verschillende verkeersborden.

Regels in het verkeer

Verkeersborden hebben een duidelijke functie. Ze geven op een snelle en overzichtelijke manier weer aan welke regel jij je moet houden op een bepaalde locatie. Deze regels zijn universeel en iedereen moet dezelfde regel volgen. Op deze manier is het de bedoeling dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Leer daarom goed alle verkeersborden uit je hoofd en zorg dat je deze kennis weet toe te passen. Zo kan iedereen veilig deelnemen aan het verkeer. De regels zijn immers niet voor niets gemaakt.

borden

Theorie-examen

Hopelijk begrijp je inmiddels het belang van de verkeersregel en is het duidelijk dat je niet onder het theorie-examen uit komt. Het theorie examen voor de auto is in drie onderdelen ingedeeld: kennis, gevaarherkenning en inzicht. Bij het kennis onderdeel krijg je vragen over de feiten en regels in het verkeer. Bij gevaarherkenning moet je een bepaalde situatie inschatten. Je moet aangeven of je in deze situatie zou remmen, gas loslaten of niks zou doen. Als laatst moet je bij het inzicht onderdeel laten zien dat je een verkeerssituatie goed kunt beoordelen. Hiermee laat je zien dat je jouw kennis toe kunt passen in het verkeer en dat je de goede beslissing weet te maken. Als je hulp nodig hebt bij het halen van je theorie-examen, helpen wij bij Theorie Ster je graag.

Niet stilstaan bord

Een niet stilstaan bord ziet er altijd hetzelfde uit. Het heeft een blauwe kleur met een rode rand en een rode, schuine streep. De vorm van het bord is altijd rond. De betekenis van dit bord is dat je op deze plek niet stil mag staan met je auto. Zelfs niet om iemand af te zetten of om te laden en lossen. Voor deze overtreding geldt een boete van 100 euro exclusief 9 euro administratiekosten. Denk dus goed na voordat je tóch wil gaan stoppen op een plek waar dit niet mag. Het wordt dan misschien wel gezien als een van de lichtere overtredingen, het blijft een overtreding.

Er zijn een aantal specifieke plekken waar je volgens de parkeerregels niet stil mag staan. Deze plekken zijn op een kruising, op de rijbaan naast een fiets- of bus strook, binnen een zone van vijf meter voor en na een oversteekplaats, binnen een zone van vijf meter voor en na een bocht, bij een bushalte (je mag hier wel passagiers in en uit laten stappen, zolang het de bus niet hindert), in tunnels en op viaducten. Het klinkt misschien heel logisch, maar op plekken waar je niet stil mag staan, mag je ook niet parkeren. Dit mag natuurlijk wel in de parkeerplaatsen, parkeervakken en parkeerstroken. Hopelijk heb je iets van deze blog geleerd en ben je weer een stapje dichterbij het halen van je theorie-examen. Mocht je nog tips nodig hebben lees dan ook even de andere blogs op onze site.