Kosten van het theorie-examen auto

Samir
augustus 19, 2022
gevaarherkenning

De kosten van je autorijbewijs kunnen flink oplopen. Naast dat je rijlessen moet volgen, zijn er ook nog een aantal andere kostenposten die bij het behalen van een rijbewijs komen kijken. Zo ben je namelijk verplicht om te betalen voor een eventuele tussentijdse toets, het praktijkexamen en het theorie-examen. Uit onderzoek van het CBR is zelfs gebleken dat de kosten voor het halen van je rijbewijs gemiddeld €2.750 zijn. Maar wat zijn nu precies de kosten voor je theorie-examen? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze zo laag mogelijk blijven? Daar vertellen we meer over in deze blog!

Theorie examen kosten bij het CBR

De theorie examen kosten wordt vastgesteld door het CBR. De prijs die het CBR hanteert kan per jaar verschillen. In 2022 is de prijs van een standaard theorie examen €37,-.  Voor het behalen van je theorie examen auto ben je in 2022 dus minimaal €37,- kwijt. Dit is een minimaal bedrag dat kan oplopen met gerelateerde kosten en de kosten voor het opnieuw proberen van het examen wanneer je niet in één keer slaagt.

Wanneer je ervoor kiest om je theorie examen per post aan te vragen, komen er nog extra kosten bovenop. Dit zijn dan de theorie examen verzend kosten die je moet betalen voor jouw aanvraag. Ook kan jouw rijschool extra kosten vragen voor het aanvragen van een theorie examen. Deze kostenpost is per rijschool verschillend.

Kies je voor een ander theorie-examen dan het standaard formaat, dan betaal je ook hiervoor extra. Een voorbeeld hiervan is het theorie-exame met extra tijd. Voor een theorie-examen met extra tijd betaal je €12 bovenop de standaardkosten. Ook de kosten voor een theorie-examen voor de auto inclusief tolk of extra individuele begeleiding liggen hoger dan de kosten voor het standaard theorie-examen auto. De kosten van het examen inclusief tolk zijn €95 per persoon per keer. Daarbij moet je bij dit examen ook je eigen tolk regelen. Voor het inhuren van de tolk ben je in de meeste gevallen ook geld kwijt uit eigen zak. Kies je voor een Engels theorie-examen auto, dan betaal je hiervoor €42,50 per examen.

Hoe kun je besparen op de kosten van je theorie examen?

Wanneer je niet slaagt voor je theorie-examen, zul je het nog een keer moeten doen. Ook de tweede keer moet je de minimaal de volledige standaard kosten van het theorie examen auto betalen. Dit betekent dat je dan twee keer minimaal €37 moet betalen. Het voordeligst is dus wanneer je je theorie examen maar één keer hoeft te doen.

Om er zeker van te zijn dat je jouw theorie-examen in één keer behaald, moet je jezelf goed voorbereiden. Dit kun je doen