Hoe hard mag een scooter?

Samir
september 24, 2022
scooter

Je wilt net gaan beginnen aan je scooter theorie of je hebt je rijbewijs onlangs behaald. Je denkt “Hoe hard mag ik eigenlijk rijden op een scooter?”. Het klinkt misschien als een vrij simpele vraag, maar niks is minder waar. Dit is afhankelijk van een paar factoren. Denk aan het soort scooter, de plek waar je rijdt en meer. Hieronder lees je hoe hard een scooter mag en wat de gevolgen zijn wanneer je te hard gaat.

Wat is het verschil per scooter of brommer?

Bij het kijken naar de maximumsnelheid maken wij onderscheid tussen scooters, snorscooters bromfietsen en brommers. Zo mogen scooters, brommers en bromfietsen maximaal 45 kilometer per uur rijden. Snorscooters daarentegen hebben een maximum constructiesnelheid van 25 kilometer per uur. Deze maximum snelheden kunnen anders zijn afhankelijk van waar je precies rijdt. Zo zijn er verschillen binnen en buiten de bebouwde kom en of je op de weg of op een fietspad rijdt.

snelheid scooter

Maximumsnelheden per weg

Scooters en brommers zijn geschikt voor allemaal verschillende wegen. De maximumsnelheid verschilt ook waar je rijdt en waarop je rijdt. Voor scooters, brommers en bromfietsen is dit als volgt:

  • Op een normale rijbaan mag je 45 kilometer per uur
  • Rij je buiten de bebouwde kom, maar op een fietspad dan mag je maximaal 40 kilometer per uur
  • Rij je binnen de bebouwde kom, maar op een fietspad dan mag je maximaal 30 kilometer per uur

Sommige scooters hebben geen standaard maximum constructiesnelheid van 45 kilometer per uur. Of ze nou 50 kilometer per uur kunnen of 70 kilometer per uur, een opgevoerde scooter is een risico. Zo ben je niet verzekerd wanneer je in een ongeluk komt met een opgevoerde scooter, ongeacht van hoe hard je rijdt. Mocht je harder dan 30 kilometer per uur rijden boven de maximumsnelheid dan raak je al snel je rijbewijs kwijt. Daarnaast zijn de boetes ook niet mals.

WOK-melding

Een WOK-melding betekent ‘Wachten Op Keuring’. In essentie betekent dit dat je pas weer met je scooter op de openbare weg mag rijden nadat deze goedgekeurd is. Hierdoor zal je de maximumsnelheid van je scooter dus naar beneden moeten bijstellen naar de maximum constructiesnelheid van 45 kilometer per uur. Van plan om een scooter te kopen? Kijk dan hier of deze al een WOK-melding heeft!

snelheid scooter

Scooter boetes

Een boete krijgen is nooit leuk en doorgaans zijn boetes ook te voorkomen. We raden iedereen aan om zich te houden aan de gestelde regels. Heb je je scooter opgevoerd en krijg je een rollenbank test dan kunnen de volgende boetes opgelegd worden:

De volgende boetes zijn met een correctie van 5 kilometer per uur gecalculeerd, vandaar dat de laagste snelheid begint bij 50 in plaats van 45.

  • 50 tot 60 kilometer per uur levert je een boete op van € 65,-. Hierbij krijg je ook een WOK-melding
  • 60 tot 65 kilometer per uur levert je een boete op van € 130,-. Ook hierbij krijg je een WOK-melding
  • Alles boven de 65 kilometer per uur levert je een boete van €260,- op. Hierbij krijg je niet alleen een WOK-melding maar je hebt een kans dat je scooter ook in beslag wordt genomen. Dit gebeurt wanneer je voor de derde keer de rollenbank test niet haalt in twee jaar tijd.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat bepaalde verkeerstekens betekenen. Deze borden moeten door elke weg bestuurder nageleefd worden. Gebeurt dit niet dan kunnen hier ook boetes op staan.