Wat is de maximumsnelheid?

Heb je binnenkort je CBR-examen? Zorg dat je goed weet wat de maximumsnelheid is op de wegen om te kunnen slagen voor je theorie-examen. Wat is de maximale toegestane snelheid? Hoe hard mag je rijden? Om dit allemaal te weten moet je natuurlijk oefenen voor je auto theorie. Weet jij het allemaal? Zo ja: hoe weet je wat de maximumsnelheid is? Er zijn verschillende manieren om de maximumsnelheid te herkennen. Je kan deze bijvoorbeeld aflezen van verkeersborden. Die geven heel duidelijk aan wat de maximale snelheid buiten de bebouwde kom is. Daarbij is het vaak ook te herkennen aan markeringen op de weg. Zo kun je in Nederland vaak aan de lijnen op de weg herkennen hoe hard je buiten de bebouwde kom qua snelheid mag.
Verschil tussen maximumsnelheid en adviessnelheid
Daarnaast kan er ook aangegeven worden, middels een adviessnelheid verkeersbord, wat een verstandige snelheid is om aan te houden. Omdat een adviessnelheid inhoudt dat jou geadviseerd wordt hoe hard je mag rijden, mag je ook harder rijden. Een adviessnelheid is niet hetzelfde als een maximumsnelheid aangezien je bij een maximumsnelheid verplicht wordt om je aan een bepaalde snelheid te houden. Dit geldt niet voor een verkeersbord adviessnelheid waarbij je harder mag rijden. Omdat het uiteindelijk aan jou is om in te schatten of je sneller kunt rijden dan de adviessnelheid, is het verstandig kennis en ervaring op te doen. Het resultaat hiervan? Veilig verkeer!

Maximumsnelheid
- Hoe hard je ergens mag rijden, wordt door een speciaal verkeersbord met een snelheid er op aangegeven. Ook is vaak aan de weg te herkennen hoe hard je mag rijden. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Binnen de bebouwde kom: snelheid van maximaal 50 km/u
- In een woonerf: 15 km/u
- Snelheid buiten bebouwde kom: 80 km/u
- Autowegen: 100 km/u
- Autosnelwegen: 100 km/u (tussen 19:00 en 6:00 uur geldt vaak een uitzondering en mag je 120 of 130 km/u rijden)
- Met een aanhangwagen mag je maximaal 90 km/u rijden.
Let wel op: te hard rijden kan gevaarlijk zijn, maar te langzaam rijden kan ook een oorzaak van een ongeval zijn. Zorg in ieder geval dat je genoeg afstand houdt van auto’s die voor je rijden. Een algemene vuistregel is dat je minimaal 2 seconden afstand houdt (kies een referentiepunt en tel na hoeveel seconden jij hetzelfde punt passeert als jouw voorganger). Bij slecht weer moet dit langer zijn. De remweg neemt toe, waardoor het langer duurt voordat je stil staat.
Snelheid verminderen
Je snelheid is heel belangrijk. Meestal rijd je de snelheid die wordt aangegeven op het verkeersbord maximumsnelheid. Dit is niet altijd mogelijk. Soms wordt op elektronische borden aangegeven hoe hard je mag rijden, wat dan afwijkt van de eerder aangegeven maximumsnelheid. Let in de volgende situaties goed op je snelheid en verminder indien nodig:
- Bij ongunstige weersomstandigheden
- Wanneer er een slecht wegdek is
- In situaties waardoor langzaam rijden noodzakelijk is, denk bijvoorbeeld aan files

Verkeersborden informatie
Om te weten wat de maximumsnelheid is, moet je dus goed op de verkeersborden letten. Hier moet je echter ook het een en ander over weten. Verkeersborden kun je doorgaans niet missen want deze staan naast de weg of boven de weg. Bij elektronische verkeersborden moet je extra goed opletten. Deze geven een maximumsnelheid aan en zijn vaak tijdelijk. Met elektronische verkeersborden kan de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom dus makkelijk aangepast worden. De volgende zaken worden doorgaans door elektronische borden aangegeven:
- De aangepaste maximum snelheid
- Eventuele omleidingen
- Files
- Ongevallen
- De verwachte reistijd
- De actueelste verkeersaanduidingen
Je ziet op een weg vaak meerdere borden. Ze geven allemaal verschillende aanwijzingen. Je moet de verschillende soorten borden dus ook kunnen onderscheiden om je theorie-examen te halen
Soorten snelheidsborden
Niet alle snelheidsborden zijn dus hetzelfde. Wanneer je bijvoorbeeld een adviessnelheid, maximumsnelheid ziet, betekent dat doorgaans ook dat je op een gegeven moment ook een bord ziet met ‘einde adviessnelheid’ of ‘einde maximumsnelheid’. Doorgaans kun je deze borden makkelijk herkennen aan de strepen door de maximale snelheid. Let er vervolgens goed op dat je ná het passeren van dit bord ook de juiste snelheid blijft rijden.
Na het lezen van een theorie-examenboek hopen wij dat je de regels van het verkeer hebt leren begrijpen. Omdat het CBR jouw theoretisch inzicht toetst door middel van vragen over verkeerssituaties die je op verschillende manieren kunt interpreteren, moet je ervoor zorgen dat je goed uitgerust en voorbereid naar je examen gaat. Uiteindelijk is er bij elke vraag maar één juist antwoord! Oefen ook hier gratis voorbeeldexamens om het examen beter te kunnen inbeelden en nog beter voorbereid te zijn!
www.theorie-oefenexamen.nl - Maastricht, mei 2021

Met behulp van Rijschool Sonja – www.rijschoolsonja.nl – Maastricht