Dashboard lampjes van de auto: kennis (2024)

Samir
juni 8, 2021
Theorie cursus
Dashboard lampjes van de auto

Het besturen van de auto is meer dan alleen gas geven, schakelen, remmen en sturen. Zo moet je om je rijbewijs te behalen ook weten wat de theorie is van het besturen van een auto. Hierbij is het begrijpen van de tekens op de weg en borden essentieel. Los van alle informatie die wij kunnen lezen op de weg, kunnen wij ook veel informatie meekrijgen van de auto zelf.

De lampjes van de auto.

De lampjes in de auto; ook wel de dashboard lampjes genoemd, geven ons de mogelijkheid om precies te begrijpen waartoe onze auto op dat moment in staat is. Zo kun je bijvoorbeeld aan de dashboard lampjes aflezen wanneer je moet tanken. Los van het tanken van de auto zijn er natuurlijk meerdere verantwoordelijkheden die de auto met zich meebrengt. Zo heeft je auto ook onderhoud nodig. 

Onderdelen van de auto:

Elk onderdeel van de auto heeft zijn eigen dashboard lampje. Als bestuurder van de auto moet je dus van elk dashboard lampje van de auto weten welke betekenis hij heeft. Zo is er bijvoorbeeld een lampje in je dashboard die aangeeft dat je ruitenvloeistof op raakt. Dit zijn taken die je direct kan uitvoeren. Los van de dagelijkse taken zoals tanken en je ruitenvloeistof bijvullen worden ook grotere mankementen aangegeven door de dashboard lampjes.

Hoe kan ik luisteren naar mijn dashboard lampjes?

Om je dashboard lampjes effectief te kunnen leren lezen, hebben wij een ezelsbruggetje ontwikkeld. Wij vergelijken het met een stoplicht. Brandt het dashboard lampje op groen? Dan geeft je auto geen mankementen aan en mag je doorrijden. Brandt het lampje oranje? Dan geeft je auto aan dat hij gecontroleerd moet worden. Je mag dus doorrijden als het moet, maar laat je auto wel inspecteren. Brandt het lampje rood? Stop dan direct en inspecteer direct wat er aan de hand is!

Wat zijn de belangrijkste dashboard lampjes die je moet kennen?

De lampjes van de auto zijn allemaal even belangrijk om te kennen. Je motormanagement lampje staat bijvoorbeeld volledig los van het lampje van een aandrijflijn storing. Het is erg belangrijk om alle lampjes van elkaar te kunnen onderscheiden. Hieronder zie je een opsomming van de 10 meestvoorkomende dashboard lampjes in de auto:

  • Motormanagement
  • Motorolie
  • Motorklep open
  • Garage check
  • Ruitenvloeistof
  • Noodloop
  • Deur open
  • Storing brandstofsysteem
  • brandstofpijl
  • Service indicatie

Dit artikel is met zorg samengesteld door Samir Amiri – Copyright

Met behulp van Theorie-Oefenexamen – Maastricht