Corona update: hervatting theorie-examens vanaf 28 april

Samir
april 27, 2021
auto theorie cursus in Heerenveen

Theorie-examen auto oefenen

Slagen voor de auto theorie-examen hoeft niet lastig te zijn. Volgens de statistieken van het CBR slaagt De theorie-examen auto ligt al een lange tijd stil vanwege het corona pandemie. Dit zorgt ervoor dat nieuwe leerlingen die hun theorie-examen auto willen afleggen moeten wachten tot de heropening van het CBR voordat ze verder kunnen gaan met het behalen van hun rijbewijs. Elke dinsdag komt het kabinet met een update over de nieuwe stand van zaken. Er is besloten dat de auto theorie-examen weer van start kan gaan vanaf 28 april! En dat is heel erg goed nieuws!

Achterstand

Er is in totaal ongeveer een achterstand opgebouwd van meer dan 700.000 examens door Covid-19. De leerlingen die hun theorie-examen voor het pandemie al hadden ingepland krijgen voorrang. Wel vraagt het CBR de leerlingen goed voorbereid naar hun theorie-examen te komen. Het maakt het zowel voor het CBR als voor de leerlingen namelijk een stuk lastiger als leerlingen zakken voor hun theorie-examen. De wachtrijen zijn nog nooit zo lang geweest!

Extra plekken voor het inhalen

Om het probleem met de theorie-examen achterstand op te kunnen lossen is het CBR heel druk bezig om extra plaatsen ter beschikking te stellen voor het afnemen van de CBR examens. Hoe dit er precies uit gaat zien moet nog blijken. De examens die ingehaald moeten worden zullen tot en met juli geregeld moeten worden. Tot die tijd houdt het CBR dus enkel plekken vrij voor de examens die al plaats hadden moeten vinden.

Het vergroten van het aantal examenplekken zorgt er ook voor dat al gereserveerde examens te verplaatsen zijn naar een eerder of later moment. Normaal kun je een theorie-examen maar één keer verplaatsen. Nu is het vijf keer mogelijk.

Het verplaatsen van je examen naar een later moment kan normaal tot een week vooraf aan je examen. Tot en met 15 mei kan dit nog tot een dag voor je daadwerkelijke examendatum.

Nieuw theorie-examen

Vanaf augustus kan je nieuwe CBR examens reserveren. Ook hiervoor is het CBR druk bezig om extra plekken beschikbaar te stellen. Verder kan het soms gebeuren dat er voor een nieuwe theorie-examen al vóór 1 augustus examenplekjes vrijkomen.

Hygiënemaatregelen

Voor iedereen geldt:

  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten of koorts hebt. Doe dit ook als één van je huisgenoten dit heeft.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere bezoekers en onze medewerkers.
  • Volg de instructies op de locatie en van de medewerkers.
  • Draag in elk CBR-gebouw een mondkapje. Dit krijg je bij de ingang van ons. Ook in de examenzaal of cursusruimte hou je je mondkapje op.
  • Draag een mondkapje als je door een opleider per taxibusje of touringcar naar een examencentrum wordt gebracht. Anders kan het CBR je niet toelaten.
  • Kom alleen naar de locatie. Een eventuele begeleider, bijvoorbeeld een familielid, wacht buiten het pand.
  • Vóór de start van je examen, rijtest of onderzoek stellen wij je vragen over je gezondheid. Hiermee bepalen we of je examen, rijtest of onderzoek door kan gaan.
Praktijkexamen autorijbewijs

De praktijkexamens waren al een langere tijd terug van start gegaan. Ook hier is een wachtrij die weggewerkt moet worden. Doordat de praktijkexamens niet plaatsvinden met een grote groep die samen moet komen was het echter al stukken eerder mogelijk de praktijkexamens te hervatten. Het was voor de rijscholen echter wel lastig om dit efficiënt te kunnen doen. De meeste leerlingen wilden met het nemen van hun lessen namelijk wachten op hun theorie-examen. De leerlingen die hun theorie al behaald hadden wilden vaak eerst zeker weten of er wel een plekje voor hun vrij was. Hierdoor is er dus ook een enorme wachtrij ontstaan bij rijscholen.