Auto theorie leren | Voorrang geven (CBR)
Auto theorie leren | Deze voorrangsregels moet je kennen (CBR)
Je auto theorie leren? Wie er voorrang moet geven? Dat zijn vragen die wij steeds vaker horen. Daarom heeft Samir Amiri besloten hier een video over te plaatsen op YouTube. In deze video zie je verkeer situatie’s. De vraag hierbij is: Wat is de juiste volgorde van voor laten gaan? Om je auto theorie goed te leren moet je deze stof heel erg goed beheersen. De voorrangsregels zijn namelijk een van de belangrijkste onderdelen van het CBR. Voorrang geven is dus heel erg belangrijk.
Een van de belangrijkste examenonderdelen van het CBR zijn natuurlijk de voorrangsregels. Je moet weten wanneer jij voorrang hebt, maar ook wanneer andere voertuigen als eerste mogen oversteken. De meeste leerlingen kennen de regels wat betreft voorrang vaak onbewust al. Toch is het ons opgevallen dat leerlingen het op het examen lastig kunnen hebben. De voorrangsregels zijn ook iets complexer dan het lijkt. Hieronder vind je de voorrangsregels die het vaakst door het CBR getest worden. Zoek je specifiek de voorrangsregels die betrekking hebben op voetgangers? Bekijk dan hier onze post over wanneer voetgangers voorrang hebben.
Voorrang op een gelijkwaardige kruispunt
Op een gelijkwaardig kruispunt is de standaard regel dat rechts altijd voorrang heeft binnen de bebouwde kom. Een gelijkwaardige kruispunt wil zeggen dat alle wegen op het kruispunt dezelfde tekens voor zich hebben. Heeft een auto die van de ene weg komt haaientanden voor zich en de ander niet? Dan is het geen gelijkwaardige kruispunt. Een gelijkwaardig kruispunt bestaat normaliter uit wegen die elkaar kruisen zonder verkeerstekens. Indien een van de volgende verkeersregelaars in het spel zijn is er GEEN sprake van een gelijkwaardig kruispunt:
- Stoplichten
- Haaientanden
- Voorrangsborden
Voetgangers worden buiten beschouwing gehouden binnen deze voorrangsregels.
Voorrang op een ongelijkwaardige kruispunt
Op een ongelijkwaardig kruispunt bepalen vaak de verkeerstekens wie er voorrang heeft. Heb jij haaientanden voor je en de ander niet? Dan heeft de ander voorrang. Heb jij een stopbord voor je en de ander niet? Dan heeft de ander voorrang. Zo zijn er meerdere momenten waarvan jij moet weten dat je op een ongelijkwaardig kruispunt zit en voorrang moet verlenen. Hierboven zijn er al een paar voorbeelden gegeven.
Voorrangsregels voor invoegen en uitvoegen.
Voor voertuigen die zich op de snelweg bevinden of juist de snelweg op willen rijden zijn er aparte voorrangsregels. Op het moment dat een auto de snelweg wil verlaten, en een andere auto wil de snelweg betreden, gaan voertuigen die uitvoegen altijd voor. Vaak is het dan ook zo dat de invoegstrook ook direct een uitvoegstrook is. Dit betekent dus dat er één strook is, die zowel bedoelt is voor mensen die de snelweg willen verlaten als voor mensen die de snelweg willen betreden. Wie heeft er dus voorrang? Uitvoegen gaat voor invoegen! Een andere belangrijke regel die je moet onthouden is dat je op een uitvoegstrook rechts mag inhalen.
Voorrangsregels op de rotonde
Op het moment dat jij je op een rotonde bevindt heb jij altijd voorrang op voertuigen die de rotonde willen betreden. Wil jij de rotonde verlaten en wil een ander voertuig juist op de rotonde blijven? Dan moet jij voorrang verlenen. De voertuigen die op de rotonde blijven hebben namelijk voorrang op de voertuigen die de rotonde willen verlaten. Een andere belangrijke regel die je moet onthouden is dat je op een rotonde rechts mag inhalen.
Voorrangsregels bij het uitvoeren van bijzondere manoeuvres
Bij het uitvoeren van bijzondere manoeuvres moet je andere auto’s altijd voor laten gaan.
Voorbeelden van bijzondere manoeuvres:
- Parkeren
- Achteruit rijden
- Keren
- Helling proef
Voorrangsvoertuigen
Militaire colonne en uitvaartstoet
Een Militaire colonne en een uitvaartstoet hebben meestal voorrang ZODRA de auto voorop is gepasseerd. In de volgende gevallen hebben ze voorrang:
- Op een gelijkwaardig kruispunt (ook als je enkel een voorrangsbord hebt)
- Op een ongelijkwaardig kruispunt.
Uitzonderingen:
- De colonne staat voor haaientanden of een stopbord en jij hebt een voorrangsbord
- Je moet invoegen op een doorgaande rijbaan.
Auto’s met blauwe lichten
Auto’s met blauwe lichten zijn voorrangsvoertuigen. Denk aan de politie, ambulance en brandweer. Deze voertuigen zijn enkel voorrangsvoertuigen zodra zij de blauwe lichten ook aan hebben staan.
- Auto’s met blauwe lichten hebben altijd voorrang als de lichten aan staan. Je moet plaats vrij maken door bijvoorbeeld zo rechts mogelijk aan te houden. Dit is meestal afhankelijk van de verkeerssituatie.
- Je moet ervoor zorgen dat je geen gevaar veroorzaakt bij het creëren van plaats voor voorrangsvoertuigen. Je mag bijvoorbeeld niet door rood of tegen verkeer rijden.
Voorrangsregels op het CBR examen
Zoals hierboven al vermeld zijn de voorrangsregels een van de belangrijkste examenonderdelen van het CBR examen. Bovendien hebben wij opgemerkt dat leerlingen vaak moeite hebben met het onthouden van de voorrangsregels. Precies om deze reden hebben wij de voorrangsregels zo efficient mogelijk behandeld in onze auto theorie cursus. Zowel in onze oefenexamens, e-Book als videocursus kun jij precies zien welke voorrangsregels jij moet kennen. Dit artikel is met zorg samengesteld door Samir Amiri – Copyright