Alles over: het gevaarlijk kruispunt bord

Samir
oktober 16, 2022
gevaarlijk kruispunt bord

In het verkeer maken we gebruik van een groot aantal verschillende verkeersborden. Sommige borden zul je heel vaak zien, terwijl anderen nauwelijks voorkomen. Toch zul je al deze verkeersborden moeten kennen, want anders kun je niet je auto, scooter of motor theorie-examen afleggen. Ook dien je dit theorie-examen te hebben behaald voordat je begint met het praktijkexamen. Anders mag je namelijk geen praktijkexamen afleggen en dus loop je vertraging op. Op tijd met je theorie beginnen is dan ook een goed idee!

Er zijn heel veel verkeersborden die vrijwel meteen duidelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn snelheidsborden, plaatsnaamborden en borden voor wegwerkzaamheden. De borden geven een duidelijk beeld van wat er aan de hand is, wat je moet doen of waar je bent. Echter zijn er ook verkeersborden die niet meteen duidelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is het gevaarlijk kruispunt bord. In deze blog gaan wij daarom wat meer vertellen over dit gevaarlijk kruispunt bord.

Verkeersborden en het belang ervan

We hebben in Nederland veel verkeersborden. Niet alleen maken wij gebruik van alledaagse verkeersborden zoals snelheidsborden, stopborden en voorrangsborden. We maken ook gebruik van borden voor bijzondere situaties. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze waarschuwingsborden. Zo hebben wij borden die waarschuwen voor overstekende schapen, vee en wilde dieren. Hoewel deze borden in eerste instantie misschien waardeloos lijken, hebben ze wel degelijk nut en zorgen ze onder andere voor het voorkomen van ongelukken.

gevaarlijk kruispunt bord

Het doel van het gevaarlijk kruispunt bord

Het bovenstaande voorbeeld is voor een verkeersbord dat minder vaak voorkomt. Dit geldt niet voor het gevaarlijk kruispunt bord. Het verkeersbord dat een gevaarlijk kruispunt aankondigt, komt namelijk heel vaak voor. Dat valt je in eerste oogopslag misschien niet op, maar wanneer je erop let zie je dat dit bijna bij elke gevaarlijke uitrit of kruispunt staat. Dit alles heeft natuurlijk een reden, want met dit verkeersbord wordt de bestuurder van het voertuig duidelijk gemaakt dat hij of zij in een gevaarlijke situatie terecht komt. Ook tijdens het volgen van rijlessen zul je dit bord vaker tegenkomen en dus is het belangrijk dat je weet wat je bij dit bord moet doen.

Wat moet je doen bij een gevaarlijk kruispunt bord?

Het gevaarlijk kruispunt verkeersbord geeft de bestuurder een waarschuwing dat hij of zij een gevaarlijk kruispunt nadert. Als weggebruiker weet je nu dat je je snelheid moet verminderen en goed moet opletten. Rechts voorrang geven blijft ook bij dit verkeersbord van kracht. Een verkeersbord gevaarlijk kruispunt staat lang niet overal. Je zult deze verkeersborden vooral tegenkomen op plaatsen waar minder goed zicht is of waar meerdere smalle uitritten te vinden zijn. Voorbeelden hiervan zijn woonwijken en veldwegen in dorpen, ofwel de bebouwde kom. Maar ook buiten de bebouwde kom kun je deze borden tegenkomen.

gevaarlijk kruispunt bord

Verkeersbord gevaarlijk kruispunt in het buitenland

Binnen Europa zijn er regels en wetten opgesteld voor bepaalde verkeersborden en de toepassing ervan. Het gevaarlijk kruispunt bord valt onder deze regels en wetten. Dus ook wanneer je naar het buitenland gaat zul je dit gevaarlijk kruispunt bord tegen kunnen komen. De betekenis van het bord blijft ook in het buitenland hetzelfde. Echter zal je buiten Europa lang niet overal dit verkeersbord voor gevaarlijk kruispunt tegenkomen. Onder andere China maakt nauwelijks tot geen gebruik van deze waarschuwingsborden en dat is niet zonder gevolgen. Chinese wegen worden namelijk gezien als de dodelijkste wegen ter wereld. Nergens in de wereld vallen zoveel verkeersdoden als in China en dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de rijopleiding die daar gegeven wordt. Kortom, verkeersborden zijn en blijven dus nodig

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Je weet nu meer over het gevaarlijk kruispunt bord en de betekenis ervan. Echter zijn er nog veel meer verkeersborden die jij moet kennen om je auto theorie-examen te behalen. Het is belangrijk dat je hier goed voorbereid op bent en dus is op tijd beginnen cruciaal! Kun je wel wat hulp gebruiken met theorie-examen oefenen? Bekijk dan onze verschillende oefenexamens!