Alles over het eenrichtingsweg bord

Samir
augustus 24, 2022
theoriester

De tijd is aangebroken dat je je rijbewijs wilt gaan halen. Wat voor vele een vervelende bijkomstigheid is in dit traject, is het theorie-examen. Het CBR stelt het verplicht dat bij het halen van je rijbewijs een theorie- en een praktijkexamen moet afleggen. Voordat je op praktijkexamen mag, moet je eerst slagen voor je theorie-examen. Bij het theorie-examen leer jij voornamelijk de regels in het verkeer. Denk hierbij aan voorrangsregels en het kunnen lezen van verkeersborden zoals het eenrichtingsweg bord.

Het is belangrijk om de regels van het verkeer te kennen voordat je deze gaat toepassen in het verkeer. Het leren van borden is voor veel mensen vaak makkelijker, aangezien de borden een vaste regel hebben. Je hebt geen inzicht nodig om deze borden te kunnen lezen. Er zit één regel verbonden aan een bord en die regel hoor je te volgen. Lees hier alles over het eenrichtingsweg bord.

Verkeersborden

Verkeersborden zijn in het leven geroepen om duidelijke regels aan het verkeer te geven. Op deze manier wordt de veiligheid van alle deelnemers in het verkeer beduidend groter. Door onze verkeersborden, of dat nu voorrangsborden, snelwegborden, of snelheidsborden zijn, kunnen allemaal een grote impact hebben op jouw veiligheid in het verkeer. Zorg dus dat je de borden goed onder de knie hebt, zodat je deze kennis weet toe te passen tijdens je theorie- en praktijkexamen en toekomst op de weg. Om weer te weten over de verkeersregels doe je er goed aan onze blogs over onder andere het eenrichtingsweg bord te lezen.

eenrichtingsweg bord

Theorie-examen

Het is ondertussen duidelijk geworden dat je niet onder het theorie-examen uitkomt. Het auto theorie-examen is ingedeeld in drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Bij Gevaarherkenning zul je een afbeelding zien waarbij je moet aangeven of je in deze verkeerssituatie moet remmen, gas loslaten, of dat je niks hoeft te doen. Bij het kennisonderdeel beantwoord je vragen over de feiten en regels in het verkeer en ten slotte krijg je het onderdeel inzicht. De naam zegt het natuurlijk al, bij inzicht hoor jij een verkeerssituatie goed te beoordelen. Door het onderdeel inzicht voldoende af te sluiten, laat je zien dat je jouw ervaring kunt toepassen in het verkeer en daarmee de juiste en veiligste beslissingen kunt maken. Wil jij zo snel mogelijk je theorie-examen halen? Wij bij Theorie Ster helpen jou bij het behalen van jouw theorie-examen in no-time.

Eenrichtingsweg bord met pijl

In de meeste gevallen zul je een eenrichtingsweg bord herkennen aan een witte pijl. Het bord voor een eenrichtingsweg is blauw van kleur, heeft een vierkante vorm met een pijl die wijst naar boven.  Er zijn echter ook eenrichtingsweg borden met een pijl naar links of naar rechts. Dit zijn ook blauwe borden, maar deze zijn rechthoekig. De naam van het bord maakt de regel eigenlijk al duidelijk. De straat die je inrijdt, of in moet rijden wanneer je dit bord ziet, is een eenrichtingsweg. De straat mag dus maar vanaf één richting ingereden worden, alleen aan de kant waar het blauwe bord staat. In de meeste gevallen geldt een eenrichtingsbord alleen maar voor auto’s en andere voertuigen en niet voor (brom)fietsers. Deze uitzonderingen herken je aan het witte smalle bord dat onder het verkeersbord geplaatst is. Wanneer hier de tekst: ‘uitgezonderd’ op staat met een afbeelding van een (brom)fiets, mogen deze bestuurders de straat wel van beide richtingen inrijden.

eenrichtingsweg bord

Eenrichtingsweg rood bord

Zoals gezegd zul jij het eenrichtingsbord voornamelijk herkennen aan een blauw bord met een pijl naar boven, links of rechts. Echter is er nog een bord die aanduidt dat de straat een eenrichtingsweg is. Namelijk het rode ronde bord met de horizontale witte streep. Dit bord geeft aan dat je deze straat niet in mag rijden. Dit geeft jou dus ook aan dat de straat een eenrichtingsweg is.

In tegenstelling tot het blauwe bord laat dit rode bord zien dat je aan de verkeerde kant van de eenrichtingsstraat staat, en dat jij vanaf deze kant de straat niet in mag rijden, Dus wanneer jij het blauwe bord eenrichtingsweg tegen komt met een pijl, dan staat er aan het einde van de straat het rode ronde bord.

Was dit voor jouw nuttige informatie en wil jij nog meer kennis opdoen over andere verkeersborden? Lees dan op onze website ook alles over snelwegborden en over het niet-parkeren bord.